Uitvaartbloemen.nl

Symboliek van bloemen

Home » Symboliek

Bloemen hebben symbolische betekenissen die per bloem weer anders zijn. Deze betekenissen zijn in de loop van de tijd ontstaan en kunnen per land en cultuur behoorlijk verschillen. Sommige bloemen hebben een vrijwel universele symbolische betekenis. Door deze symboliek kan het geven van een bepaalde bloem een extra betekenis geven. Naast de bloemen zelf hebben ook de kleuren een symbolische waarde.

Hieronder de betekenis van een aantal soorten bloemen:

Aronskelk – de maagd Maria
Amaryllis- betoverende schoonheid
Jasmijn- vriendschap en naastenliefde
Witte Chrysant – Allerzielen
Lelietje van dalen – Christus
Lotus – Zuiverheid
Madeliefje – reinheid/maagdelijkheid
Roze roos – jij en ik
Witte en rode rozen – voor altijd samen
Tulp – ik bid voor je
Vergeet-mij-nietje – ware liefde
Zonnebloem – gerichtheid naar God
Kogel Amarant – eeuwig durende liefde
Roze anjer – ik zal je nooit vergeten

Kosteloos arrangeur aan huis

bloemstukken op maat

Begraafplaats Abonnementen

De betekenis van een aantal vormen:

Anker

Symbool van standvastigheid, vastberadenheid en trouw. Het is ook het symbool voor zeelieden. Als Christelijke symbool wordt er de band met Christus mee aangegeven.

Overlijdenskruisje

Teken van het einde. Als Christelijk symbool het teken van het einde van het aardse leven. Christus stierf aan het kruis.

ineengrijpende handen

Ineengrijpende handen zijn het symbool van liefde, trouw en verbondenheid tussen man en vrouw.

Ringen

Twee met elkaar verbonden ringen symboliseren de hemel en de aarde en de verbondenheid van twee mensen. De ring is net als de cirkel het symbool van oneindigheid. Ze zijn de Alpha en Omega die in elkaar overvloeien.

Anker, hart en kruis

Symbool van de voornaamste christelijke deugden: geloof, hoop en liefde.
Ook symboliseert het de band met Christus.

Duif

De duif wordt veel als ornament gebruikt bij graven. Naast de algemene betekenis van vrede (de duif is dan veelal voorzien van een palmtak of olijftak) is ze ook het symbool van verzoening.
De duif verwijst ook naar eenvoud, onschuld en zuiverheid.
In de christelijke traditie is de duif zittend op een grafsteen het symbool van de ziel van de overledene, die krachten verzamelt voor de reis naar de hemel.
Ook is ze het symbool voor de verloste ziel van de overledene.

Vlinder

De vlinder heeft meerdere symbolische betekenissen, zowel algemene als Christelijke.
Als algemeen symbool symboliseert de vlinder de kortstondigheid van het leven, dit vanwege zijn teerheid en korte levensduur.
Voor Christenen is de dood de overgang naar een beter leven, de overgang van een tranendal naar het hemelse koninkrijk
De vlinder symboliseert hierbij:
1. Bij het sterven van de mens ontstijgt de ziel haar stoffelijk omhulsel, zoals een vlinder haar pop.
2. De drie stadia die de ziel doorloopt: leven, dood en wederopstanding.

Zwaan

De zwaan is het symbool van de eeuwige trouw. De zwaan leeft namelijk streng monogaam en blijft vrijwel altijd alleen voor de rest van zijn leven als hij zijn partner verliest.

Visje (Ichthus)

Het symbool is afgeleid van het Griekse woord voor vis: Ichthus. Het verwijst naar Jezus Christus, ‘visser van mensen’. De eerste Christenen gebruikten in de tijd dat het Christendom nog verboden was, dit teken om zich als Christen kenbaar te maken. Zij tekenden een visje met hun voet in het zand of met krijt op de muur. Het werd door de eerste onderdrukte christenen gebruikt als een afkorting voor “Iesous Xristous Theos (h)Uios Soter”. Dit betekent in Grieks : “Jezus Christus, Gods Zoon, Redder

Uil

Het dier kent als symbool zowel duistere als ook positieve elementen. Een uil was het symbool van Athena en staat daarom voor wijsheid. Maar het is ook een nachtdier en kan daarom ook gezien worden als symbool voor het donker en de duisternis.
Vogels (algemeen) – Vogels, zeker de wegvliegende, staan symbool voor de vertrekkende ziel. Ze staan vooral voor de bevrijding van de vertrekkende ziel naar een volgende fase. In veel culturen wordt de vogel op deze manier gebruikt. Daarnaast staan de meeste vogels voor het bovenaardse en het onbereikbare. Enkele vogels worden gezien als voorbodes van de dood, zoals kraaien.

Engeltje met vleugels

Het engeltje met vleugels komt vaak voor op Christelijke kindergraven. Het kopje is veelal afgeleid van Cupido. Het symboliseert het on- schuldige kind, dat als engel naar God vliegt.

Hart

Een afbeelding van een hart staat voor de liefde. Een hart waaruit vlammen komen, of soms worden ze ‘stralen’ genoemd, staat voor de liefde voor het geloof.

Klaver

Een klavertje vier staat natuurlijk voor het geluk. Een klavertje drie staat voor de heilige Drie-Eenheid: Vader, Zoon en Heilige Geest.

Zon

Op graven meestal half. Het kan de betekenis hebben van een zonsondergang, het leven ten einde, of een zonsopgang, een nieuw leven. Volgens de Hindoes gaat de ziel na de dood via de zonnestralen naar de zon, een deur die alleen open gaat voor de ‘wetenden’. In de Nederlandse traditie komt deze betekenis niet voor.

Veel voorkomende associaties met kleuren zijn:

Rood – Liefde, lijden, hartstocht, moed, verleiding, zwoel.
Wit – Eenvoud, reinheid, maagdelijkheid, kalmte, onschuld, puurheid, stilte, ongereptheid.
Geel – Licht, vrolijkheid, voorjaar glorie, kleur van de zon, energie, groei, kracht, lentegevoel.
Magenta – Uitbundig, opwindend, schokkend.
Oranje – Warmte, rijkdom, extravert, koningshuis, kracht, optimisme, plezier, sportiviteit, vitaliteit.
Blauw – Goddelijkheid, oneindigheid, spiritualiteit, trouw, oprechtheid.
Purper- Koninklijkheid, sensualiteit, decadentie.
Roze- Zachtheid, tederheid, blijdschap, geboorte, ingetogen, romantiek, zoet, lief, onschuldig.